19 Eylül 2013 Perşembe

İyi Kahve Yapmanın Püf Noktaları I

Kahve1_copy
Birkaç gün önce bir kahve dükkanından fotoğraf çekmek için kahve çekirdeği istedim. Bir avuç çekirdeği, benim avuçlarıma boşaltılar. Bunlar espresso yapmak için iki kere kavrulmuş olan kahve çekirdekleriymiş. Eve gelene kadar çantamda durdular ve o zaman içinde, heryer parfüm gibi kahve koktu. Sonra fotoğraflarını çektim ve çalışma masamın üstüne, aklıma geldikçe koklamak için koydum. Birkaç tanesini katır kutur yedikten sonra dayanamayıp onları çikolataya buladım. Bu arada iyi bir kahve nasıl yapılır diye de biraz araştırdım. Merak edenler aşağıya doğru devam etsin ama ilginç bir şey yok. Başka işleriniz varsa onunla ilgilenin derim ben.
Kahve2_copy
Evde ya da iş yerinde lezzetli kahve yapmak için gerekenler.
G_2
  • İyi bir kahve çekirdeği: Öğütülmüş ya da çekirdek halinde de olsa kahvenin çok taze olması gerekiyor. Tavsiye edilen şey: Küçük miktarlarda çekirdek alıp, kullanmadan önce elektrikli kahve değirmeninde uygun ebatta öğütmek.
  • kalın: Kahve presinde pişirilecekse 6 saniye öğütmek yeterli,
  • orta: Düz zeminli filtre kahve makinelerinde pişirilecekse 8-10 saniye yeterli,
  • ekstra ince: Koni biçimli fitresi olan kahve makineleri ve espresso makineleri için 15 saniye öğütmek yeterli. Çok çok ince öğütmek kahvenin içindeki acılığı ortaya çıkarır ve hoş olmaz.
Eğer poşetlerde saklanan öğütülmüş kahvelerden kullanılıyorsa, hava almayan bir kapta serin, karanlık ortamda saklamak ve iki haftayı geçirmeyecek şekilde kullanmak lazım.
G_2
İyi bir makine: Kahve yapmak için kullanılan bir çok yöntem var ve bunlar arasından en başarılı sonuç alınanlar şunlar.
  • Coffee press ya da French press veya kahve presi denen aletlerle, olabilecek en lezzetli kahveler yapılabiliyor. Bunun için kalın öğütülmüş kahveden bir ölçek cam hazneye konur, üzerine sıcak su dökülür, karıştırılır ve 4 dakika demlenmeye bırakılır. Bu sürenin sonunda çelik filtre aşağı doğru itilir ve kahve çekirdekleri ile kahve birbirinden ayrılır.
  • Filtre kahve makineleri, kahve çok ölçüde yapılıp, bir süre bekletilecekse en kullanışlılarından biri fakat kağıt filtreli olanı değil de, metal ya da sentetik filtreli olanı tercih etmek gerekiyor. Yalnız dikkat, kahveyi tadı bozulmadan ancak 20 dakika sıcak tutabiliyorsunuz. O yüzden fazla fazla yapıp, çok bekletmemek lazım.
  • Espresso makinesi, espresso ya da cappuccino yapmak için gereken mükemmel aletlerdir. Bir çok firmanın birbirinden maharetli ve pahallı espresso makinesi var ama dediğim gibi pahallı.
G_2
İyi bir su: Her fincan kahvenin % 98 su olduğundan haliyle iyi bir su kullanmak gerekiyor. Tavsiye edilen, beklememiş ve soğuk bir su kullanmak.
G_2
İyi bir oran: 1 su bardağı suya 10 gr. kahve ideal olan ölçüdür. Kişi sayısına göre bu ölçüyü çarpın ve eğer koyu gelirse sıcak suyla acılığını yumuşatın. Mükemmel ölçü için gereken kahve kaşıkları da mevcut. Gram işi zor diyorsanız, bu kahve kaşıklarından edinin.
G_2
Son söz: Kahveyi kaynatmayın, yeniden ısıtmayın, kullanılmış kahveyi tekrar kullanmayın.
Kahve_copy_1
Kahve çekirdeklerimi daha lezzetli hale getirmek için, benmari usulü erittiğim çikolataya buladım ve buzdolabında çikolata donana kadar beklettim. Bir kısmını erittiğim beyaz çikolatalara batırıp kahvenin yanında, daha yoğun kahve tadı almak için servis yaptım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder